03-238 20 02secretariaat@vlaandereneuropa.eu

Gulden Spoor

Home / Gulden Spoor

Uitreiking Gulden Sporen voor culturele, economische of maatschappelijke uitstraling

De Beweging Vlaanderen-Europa  huldigt personen of instanties met een Gulden Spoor die door hun engagement of hun prestaties een markant spoor trekken op cultureel, algemeen-maatschappelijk of sociaal-economisch vlak en daarbij een positieve betrokkenheid op de Vlaamse samenleving aan de dag leggen.

Uitreikingen

Laureaten van de Gulden Spoor 2022 zijn

LUC APPERMONT

Op 11 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Antwerpen een Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling 2022 uit aan Luc Appermont.
Op de foto v.l.n.r. minister-president Jan Jambon, Bart Kaëll, Luc Appermont, An De Moor en Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen.

DIRK BROSSÉ

Op 8 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Gent een Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling 2022 uit aan Dirk Brossé.
Op de foto v.l.n.r. Dirk Brossé, An De Moor, Claire Tillekaerts en Mathias De Clercq, burgemeester van Gent.

MARC HALLEZ

Op 10 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Brugge een Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling 2022 uit aan Marc Hallez.
Op de foto v.l.n.r. Pol Van den Driessche, voorzitter van het 11 Juli-Komitee van Brugge, Carles Puigdemont, het echtpaar Magali Sibille & Marc Hallez, An De Moor en Dirk De fauw, burgemeester van Brugge.

JÜRGEN INGELS

Op 11 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Antwerpen een Gulden Spoor voor Economische Uitstraling 2022 uit aan Jürgen Ingels.
Op de foto v.l.n.r. Jürgen Ingels en An De Moor.

CLAIRE TILLEKAERTS

Op 8 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Gent een Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling 2022 uit aan Claire Tillekaerts.
Op de foto Claire Tillekaerts tijdens haar dankwoord.

Wilt u een toekomstige uitreiking bijwonen? Neem dan even contact op

Laureaten van de Gulden Spoor 2021 zijn

Paul Peeters

Op 3 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Roeselare een Gulden Spoor voor culturele uitstraling 2021 uit aan Paul Peeters.
Op de foto v.l.n.r. Koenraad Degroote, Romain Vanlandschoot, Kris Declercq, Paul Peeters, An De Moor, Matthias Storme, Dirk Lievens.

Matthias Lannoo

Op 10 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Ieper een Gulden Spoor voor economische uitstraling 2021 uit aan Matthias Lannoo.
Op de foto v.l.n.r. echtgenote Matthias Lannoo, Matthias Lannoo, An De Moor.

Herman Engels

Op 10 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Brugge de Gulden Spoor voor culturele uitstraling 2021 uit aan Herman Engels.
Op de foto v.l.n.r. Dirk De fauw, Herman Engels, Frank Judo.

Jo en Anne Van Moer-Verstraeten

Op 11 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Antwerpen een Gulden Spoor voor economische uitstraling 2021 uit aan Jo en Anne Van Moer-Verstraeten.
Op de foto v.l.n.r. Matthias Diependaele (Vlaams minister van Onroerend Erfgoed), Bart De Wever (burgemeester Antwerpen), Vlad Weverbergh, Jo Van Moer, Anne Verstraeten, An De Moor, Jan Jambon (Vlaams minister-president), Liesbeth Homans (Voorzitter Vlaams Parlement) en Wouter Beke (Vlaams minister van Volksgezondheid).

Vlad Weverbergh

Op 11 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Antwerpen een Gulden Spoor voor culturele uitstraling 2021 uit aan Vlad Weverbergh.
Op de foto v.l.n.r. Vlad Weverbergh, Jo Van Moer, Anne Verstraeten, An De Moor.

Wilt u een toekomstige uitreiking bijwonen? Neem dan even contact op

Laureaten van de Gulden Spoor 2020 zijn

BART VAN MALDEREN EN ANNELEEN LENAERTS

Op 11 juli reikte de BVE in Antwerpen het Gulden Spoor voor economische uitstraling 2020 uit aan Bart Van Malderen, CEO van Drylock.

Anneleen Lenaerts, harpiste bij de Wiener Philharmoniker en de Weense Staatsopera, kreeg het Gulden Spoor voor culturele uitstraling 2020.

Op de foto v.l.n.r. Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, laureaat GSEU Bart Van Malderen, Jan Jambon, Vlaams minister-president, laureaat GSCU 2020 Anneleen Lenaerts en An De Moor, voorzitter van de BVE.

Laureaten van de Gulden Spoor 2019 zijn

Will Tura

Op 29 juni reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Gent een Gulden Spoor voor culturele uitstraling 2019 uit aan zanger Will Tura.
Op de foto v.l.n.r. An De Moor, voorzitter van de BVE, laureaat Will Tura en Mathias De Clercq, burgemeester van Gent.

Niels Destadsbader

Op 10 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Brugge een Gulden Spoor voor culturele uitstraling 2019 uit aan zanger en acteur Niels Destadsbader.
Op de foto v.l.n.r. Pol Van den Driessche, voorzitter van het 11 Juli-Komitee van Brugge, Dirk De fauw, burgemeester van Brugge, laureaat Niels Destadsbader en An De Moor, voorzitter van de BVE.

Baron Vic Swerts

Op 11 juli reikte de Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) in Antwerpen de Gulden Spoor voor economische uitstraling 2019 uit aan ondernemer baron Vic Swerts, oprichter van SOUDAL.
Op de foto v.r.n.l. Koen Kennis, schepen in Antwerpen, An De Moor, voorzitter van de BVE, laureaat baron Vic Swerts en echtgenote Lea De Ridder, Dirk Coorevits, ceo van SOUDAL en prof. dr. Hans Crijns, adviseur van SOUDAL.

Wilt u een uitreiking bijwonen? Neem dan even contact op.

Laureaten van de Gulden Spoor 2018 zijn

STIJN BROUNS

Op 10 juli reikte de BVE in Brugge het Gulden Spoor voor culturele uitstraling 2018 uit aan theatermaker Stijn Brouns.

BART EN ANN CLAES

Op 11 juli reikte de BVE in Antwerpen het Gulden Spoor voor economische uitstraling 2018 aan de ondernemers Bart en Ann Claes, gedelegeerd bestuurders van de Claes Retail Group, het moederbedrijf van JBC en Mayerline.

Laureaten van de Gulden Spoor 2017 zijn

Louis Verbeke, erevoorzitter Vlerick Management School
Gulden Spoor voor Economische Uitstraling

Herman Daems, voorzitter KU Leuven, voorzitter PNB Paribas Fortis
Gulden Spoor voor Economische Uitstraling

Luckas Vander Taelen, opiniemaker
Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling

Jan van Doren, Vlamingen in de Wereld VIW
Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling

JAN VAN DOREN

Op 1 juli werd in het stadhuis van Aalst de Gulden Spoor voor culturele uitstraling
uitgereikt aan Jan Van Doren.
Op de foto vlnr de laureaat, Karim Van Overmeire, schepen in Aalst, en An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw.

LUCKAS VANDER TAELEN

Luckas Vander Taelen ontving op 10 juli in het stadhuis van Brugge de Gulden Spoor voor maatschappelijke uitstraling.
Op de foto vlnr An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw, de laureaat, Vlaams vice minister-president Hilde Crevits, Richard Celis, erevoorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw, Frankie Demon, schepen in Brugge, en pol Van Den Driessche, voorzitter van het Brugse 11 julicomité.

LOUIS VERBEKE

Op 8 juli werd in het Vleeshuis te Ieper een Gulden Spoor voor economische uitstraling toegekend aan Louis Verbeke.
Op de foto de laureaat en Mark Delreux,
ondervoorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw.

HERMAN DAEMS

Herman Daems ontving op de Vlaamse feestdag van 11 juli de Gulden Spoor voor economische uitstraling in de Amuz te Antwerpen.
Op de foto vlnr burgemeester Bart De Wever, de laureaat, An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa vzw,  en Vlaams minister Philippe Muyters.

Laureaten van de Gulden Spoor 2016 zijn

Wouter Torfs, ceo van Schoenen Torfs
Gulden Spoor voor Economische Uitstraling

Willy Kuijpers, gewezen politicus
Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling

Jan Verheyen, filmmaker
Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling

Saskia van Uffelen, ceo van Erisson Belux
Gulden Spoor voor Economische Uitstraling

Wouter Torfs

Op 2 juli 2016 ontving Wouter Torfs, ceo van Schoenen Torfs, in het stadhuis van Lier de Gulden Spoor voor Economische Uitstraling.
Op de foto vlnr burgemeester Frank Boogaerts, An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa, de laureaat en Vlaams minister Philippe Muyters.

Jan Verheyen

Filmmaker Jan Verheyen kreeg op 8 juli 2016 in het Stadhuis van Brugge de Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling.
Op de foto vlnr Pol Van Den Driessche, voorzitter van het Brugse 11 julicomité, An Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa, de laureaat  en Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge.

Willy Kuijpers

Tijdens de Provinciale Guldensporenviering Limburg op 10 juli 2016
in Heusden-Zolder ontving gewezen politicus Willy Kuijpers de Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling.
Op de foto vlnr Simonne Janssens-Vanoppen, voorzitter van het elfjulicomité Limburg,  An  De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa, Lieve Devijver, echtgenote van de laureaat, Richard Celis, erevoorzitter van de Beweging, de laureaat zelf en federaal minister Steven Vandeput.

Saskia van Uffelen

Op de Vlaamse feestdag 2016 werd Saskia van Uffelen, ceo van Ericsson Belux en Digital Champion  in het stadhuis van Antwerpen gelauwerd met de Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling.
Op de foto vlnr Vlaams minister Ben Weyts, de laureate, An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa en Koen Kennis, Antwerps schepen en waarnemend burgemeester.
Laureaten van de Gulden Spoor 2015 zijn

Kamiel D’Hooghe, eminent organist
(Gulden Spoor voor culturele uitstraling)
Jan Dewilde, musicoloog
(Gulden Spoor voor culturele uitstraling)
Fernand Huts, voorzitter Katoen Natie
(Gulden Spoor voor economische uitstraling)

Kamiel D'Hooghe

Op 28 juni ontving organist Kamiel D’Hooghe de  Gulden Spoor voor culturele uitstraling in Antwerpen.
(Op de foto vlnr: Richard Celis  en An De Moor (erevoorzitter en voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa), de laureaat en  Jan De Groof (spreker)

Jan Dewilde

Op 10 juli werd aan musicoloog Jan Dewilde de Gulden Spoor voor culturele uitstraling toegekend in het stadhuis van Brugge.
(Op de foto vlnr: An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa, de laureaat, Brugs schepen Franky Demon en Pol Van Den Driessche, voorzitter van het 11-juli Komitee Brugge)

Fernand Huts

Ondernemer Fernand Huts nam op 11 juli de Gulden Spoor voor economische uitstraling in ontvangst  in het stadhuis van Antwerpen.
(Op de foto vlnr de laureaat en zijn echtgenote, Vlaams minister-president Geert Bourgeois, An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa, en Antwerps burgemeester Bart De Wever)
In 2014 ging een Gulden Spoor naar onderstaande personen:

Jan Caeyers, musicoloog, dirigent en Beethoven-specialist;
Hein Deprez, uitvoerend bestuurder van de UNIVEG groep;
Luc Tack, gedelegeerd bestuurder van de Picanol Group;
Jef Gabriëls, voorzitter Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten.

Uitreiking van een Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling aan Jef Gabriëls in Hasselt
Uitreiking van een Gulden Spoor
voor Culturele Uitstraling aan Jan Caeyers in Brugge
Uitreiking van een Gulden Spoor voor Economische Uitstraling aan Hein Deprez in Antwerpen
Uitreiking van de Orde van de Vlaamse Leeuw aan Nelly Maes in Sint-Niklaas
In 2013 ging een Gulden Spoor naar onderstaande personen:

Op 10 juli ontving Luc Devoldere, hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder van Ons Erfdeel vzw, de Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling in Aalst.

De Beweging Vlaanderen-Europa reikte op 11 juli in Antwerpen de Gulden Spoor voor Economische Uitstraling uit aan de familie Van Rompuy (Argenta).

Actrice Chris Lomme kreeg op 10 juli in Brugge van de Beweging Vlaanderen-Europa de Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling toegekend.

In 2012 ging een Gulden Spoor naar onderstaande personen:

Maatschappelijke uitstraling: Rugbyclub Dendermonde, organisator van Flanders Open Rugby.

Culturele Uitstraling: Frans Debrabandere, filoloog en publicist.

Culturele Uitstraling: Miel Cools (+), chansonnier.

Economische uitstraling: Esmeralda Peleman, ceo van Peleman Industries.

In 2011 ging een Gulden Spoor naar onderstaande personen:

Hans Bourlon en Gert Verhulst, boegbeelden van Studio 100.

Robert Vandereycken, beeldhouwer.

Joachim Coens, havenbaas van Zeebrugge.

Flavie Roquet, samensteller van het Lexicon van Vlaamse componisten.

2010
Stefaan Top, promotor van de volkscultuur en volkskunde;
Ivan Mertens+, bezieler van Vlaanderen Vlagt;
Chris Maene, wereldwijd gereputeerd bouwer en restaurateur van klavierinstrumenten;
2009
Gabriël Fehervari, internationale speler in de televisiewereld;
Louis Verbeeck, wereldberoemd in Vlaanderen als cursiefjesschrijver;
Steve Stevaert en Léon Frissen, promotoren van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Oost- en West -Limburg;
Gwij Mandelinck, dichter en realisator van kruisbestuivende artistieke evenementen zoals de poëziezomers in Watou;
Dirk Vyncke, met het familiebedrijf Vyncke Energietechniek actief in verschillende continenten met hernieuwbare energieprojecten
2008
zuster Jeanne Devos, welzijnswerkster in de Indiase sloppenwijken;
Urbain Vandeurzen, voorzitter van Voka, netwerk van Vlaamse ondernemingen;
Luc Famaey, promotor van de muziekreeks “In Flanders Fields” met werk van Vlaamse componisten vanaf 1830 tot heden
2007
Connie Neefs, al jaren lang promotor van het betere Nederlandstalige lied;
Gui Celen, activist voor een Vlaamse sociale zekerheid;
Jean-Pierre Rondas
, boegbeeld van Klara;
Frans Crols, publicist en directeur van het economisch magazine Trends;
Norbert D’hulst, meer dan een kwarteeuw secretaris-generaal van het Davidsfonds;
Ondernemingen Jan De Nul nv, Vlaams baggerbedrijf en innovatieve onderneming met grote internationale reputatie
2006
Antoon Dieusaert, voormalig topman van BASF Antwerpen;
Peter Leyman
, stuwende kracht achter Volvo Cars Gent;
Godfried Lannoo (+), uitgever;
Patricia Carson (+), historica
2005
Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Antwerpse Havenbedrijf,
Manu Ruys, journalist;
Guido van Gheluwe, president-stichter van de Orde van den Prince
2004
Els de Temmerman, voor haar werk ten bate van de kindsoldaten in Afrika
2003
Catherine Verfaillie, professor en een autoriteit inzake stamcellenonderzoek;
zuster Simone
, met een grote reputatie inzake armoedebestrijding in de VSA
2002
Fred van Leuven, Altzheimer-onderzoeker;
Pedro Brugada cardioloog-met-wereldreputatie;
Phil Bosmans van de Bond Zonder Naam;
2001
Martin de Prycker, technoloog;
Jos van Immerseel, musicus;
Desiré Collen, wetenschapper;
Kim Clijsters,
sportvrouw
2000
Peter Piot, professor;
René de Feyter;

Lutgart van den Berghe,professor;
Karel van Miert+,
politicus;
Eric Suy, professor