03-238 20 02secretariaat@vlaandereneuropa.eu

Baanbrekers

Home / Baanbrekers

Van ‘Grote Prijs minister-president van Vlaanderen’ tot ‘De Baanbrekers’

Zo begon het… In 2011 organiseerde de Beweging Vlaanderen-Europa samen met een aantal andere Vlaamse organisaties een opgemerkt symposium over ‘de waarde van symbolen. Daaruit ontstond de ‘Grote prijs Minister-President Van Vlaanderen die de Beweging Vlaanderen-Europa, samen met de Vlaamse overheid in de steigers zette en die  in 2012 voor de eerste keer uitgereikt werd.

Na deze piloot-uitreiking integreerde de Grote Prijs in het bredere Vlaamse ‘Baanbrekers’ verhaal dat de ambitie van de Vlaamse overheid concretiseert om, samen met een aantal partners, Vlaanderen internationaal nog meer op de kaart te zetten als een regio van baanbrekend vakmanschap. Het verhaal van mensen als creatieve, verbeeldingrijke en ruimdenkende makers met oog voor kwaliteit en afwerking is immers zowel een rode draad doorheen de geschiedenis van Vlaanderen als een leidraad voor onze toekomst.

De toekomst

Binnen het Vlaamse project van ‘Baanbrekend Vakmanschap’ krijgt de Grote Prijs-wedstrijd als belangrijke doelstelling mee om bij de jongere generaties in Vlaanderen baanbrekende ondernemingsideeën te stimuleren, te faciliteren en op weg te helpen naar duurzame realisatie op uiteenlopende terreinen: van creatieve economie over kunst en cultuur tot wetenschap en innovatie.

De ‘Grote Prijs minister-president van Vlaanderen’ blijft ook in deze toekomstoptie een initiatief van de Beweging Vlaanderen Europa vzw en de Vlaamse overheid,  met medewerking van een aantal partners zoals het Vlaams Agentschap Ondernemen, Flanders Investment & Trade, de vzw De Invasie de Vlerick Management School en Vlamingen in de Wereld.

Robin Pals: winnaar van de Grote Prijs minister-president van Vlaanderen 2013

Robin Pals, een 35-jarige mechatronisch ontwerpconstructeur uit Neerpelt, is de winnaar van de ‘Grote Prijs minister-president 2013’, met zijn baanbrekend idee om een 3D-patisserieprinter te laten ontwikkelen.  Daarmee zouden  bakkers op maat van de klant patisserie kunnen decoreren. De Prijs werd op 4 juli uitgereikt op de viering van het 50-jarig bestaan van Vlamingen in de Wereld in Antwerpen. Voor zijn exportidee om Vlaanderen internationaal op de kaart te zetten, krijgt Robin Pals o.m. 2.500 euro  en gaat hij mee op internationale handelsmissie met minister-president Kris Peeters.

Simon Willems: winnaar van de Grote Prijs minister-president van Vlaanderen 2012

Op 29 juni 2012 werd in Ieper de eerste Grote Prijs minister-president van Vlaanderen uitgereikt. De Grote Prijs bekroont  een creatief idee om het positieve imago van Vlaanderen en van de Vlaamse symbolen in binnen- en buitenland te ondersteunen. De eerste laureaat werd Simon Willems (Sint-Lukas Brussel)  met een multimediaal wiki-project voor het behoud van dialectwoorden, gekoppeld aan taalvernieuwing en een ludieke uitwerking via sociale media en muziek. Hij ontving een cheque van 2.500 euro.

Multiple columns photo gallery